Glykemický index

5. února 2009 v 20:00 |  Rady

Co je to glykemický index?

Zjednodušeně řečeno udává, na jakou dobu dokáže potravina poskytnout energii. Tedy jakou dobu po její konzumaci se v těle udrží dostatečně vysoká koncentrace cukru potřebná k tomu, aby člověk nepociťoval hlad. Čím nižší číslo, tím delší pocit sytosti.

Glykemické indexy potravin

Doporučované jsou potraviny s glykemickým indexem nižším než 55. Nedoporučované jsou naopak ty, které mají GI od 70 výš.

Nedoporučované potraviny
  • Brambory pečené v troubě 90
  • Hranolky smažené 90
  • Džem jahodový 87
  • Rýže předvařená 85
  • Croissant 75
  • Kola 70
  • Těstoviny 70
Tolerované potraviny
  • Chléb celozrnný 64
  • Špagety vařené 60
  • Rýže bílá 56
  • Vločky müsli 55
  • Rýže hnědá 54
  • Brambory vařené ve slupce 50
  • Mouka žitná 61


Doporučované potraviny
  • Mléko polotučné 29
  • Čočka zelená 22
  • Maso 10 - 20
  • Brokolice 10
  • Paprika 10
  • Rajčata 10
  • Saláty hlávkové 10
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama